Науковці університету долучилися до екологічної експедиції

Екологи університету спільно з чеськими вченими презентували результати екологічного моніторингу п’яти промислових міст України

20 грудня, 2018
Картинка

Цього року в Україні було проведено найбільшу за останні роки екологічну експедицію та дослідження впливу забруднення атмосферного повітря на здоров’я населення та навколишнє середовище. Це дослідження було організовано природоохоронними спільнотами «Екодія» (Україна) та «Арніка» (Чеська Республіка) за підтримки експертів Хіміко-технологічного інституту в Празі (VSCHT) та фінансування міжнародної програми «Transition» Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

До цієї унікальної експедиції долучилися і екологи нашого університету. Старший науковий співробітник ГНДЛ «Охорона навколишнього середовища» Сорока Максим став співавтором дослідження та локальним експертом в Україні.

11 грудня 2018 року в Українському кризовому медіа–центрі відбулася національна презентація та обговорення із зацікавленою громадськістю результатів досліджень.

Посилання на публічні звіти за результатами досліджень:

Industrial Ukraine: Impact of pollution on inhabitants and the environment in five industrial cities

Use of free range poultry eggs as the indicator of the pollution in Eastern Ukraine

Головна мета цієї експедиції – надати об’єктивні дані про стан довкілля, привернути увагу до забруднення повітря в Україні та стимулювати уряд і міста боротися із причинами забруднення. В рамках першого дослідження було відібрано проби піску з дитячих майданчиків і донних відкладів у Кривому Розі Дніпрі, Запоріжжі, Маріуполі та Харкові. Усі проби було проаналізовано на вміст важких металів, нафтових вуглеводнів, поліциклічних ароматичних вуглеводнів та хлорорганічних пестицидів. Додатково було проведено аналіз на вміст діоксинів та інших стійких органічних забруднювачів в яйцях птиці деяких промислових міст.

Для мешканців міста Дніпро 13 грудня 2018 року результати дослідження були презентовані у медіа центрі «ІНФОРМАТОР», а також обговорені серед професійної спільноти у Департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА. Загалом за тиждень результати цієї екологічної експедиції було презентовано у п’яти містах.

Спільнота Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна рада долучитися до цієї міжнародної екологічної ініціативи та бажає команді дослідників поширювати отримані знання серед громад та науковців.

Посилання на репортаж Українського кризового медіа-центру

Посилання на репортаж медіа центру  «ІНФОРМАТОР»

Фото:

//ecoaction.org.ua/vplyv-zabrudnennia-dovkillia-na-zdorovia-naselennia.html

//english.arnika.org/publications/industrial-ukraine-impact-of-pollution-on-inhabitants

//dengi.informator.ua/2018/12/13/chto-ekologi-nashli-v-peske-na-detskih-ploshhadkah-v-dnepre/

//uacrisis.org/ua/70102-industrial-emissions-in-5-ukrainian-cities?fbclid=IwAR1GeGIKXGMbbz6KVysnlmSOorbU7KOTni5RPwJbVMeVbkXSNrZtEcFm-ho

//english.arnika.org/publications/eggs-as-the-indicator-of-the-pollution-in-eastern-ukraine

//opentv.media/v-dnepre-proveli-analiz-peska-na-detskih-ploshhadkah-rezultaty-shokirovali-uchenyh/

//www.facebook.com/photo.php?fbid=2261665880771380&set=a.1426474887623821&type=3&theater

//www.facebook.com/photo.php?fbid=373860813183155&set=pcb.373861033183133&type=3&theater

//www.facebook.com/photo.php?fbid=2261528144118487&set=pcb.2261528207451814&type=3&theater