ДО 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ДОКТОРА ТЕХНІЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОРА КУЗНЕЦОВА ТИМОФІЯ ФЕДОРОВИЧА

Тимофій Федорович Кузнєцов народився 4 березня 1923 року в селі Шалкіно, Павлівського району, Ульянівської області в робітничій сім'ї потомствених ковалів. У 1938 році сім'я переїхала до Ташкенту.

28 лютого, 2023
Новости 4к

Тимофій Федорович Кузнецов народився 4 березня 1923 року в селі Шалкіно, Павлівського району, Ульянівської області в робітничій сім'ї потомствених ковалів. У 1938 році сім'я переїхала до Ташкенту.

Після закінчення в 1941 році середньої школи, Тимофій Федорович вступає до Ташкентського інституту інженерів залізничного транспорту (ТашІІТ). Під час війни до Ташкенту було евакуйовано Харківський інститут інженері в залізничного транспорту (ХІІТ).

Після звільнення України у 1944 році ХІІТ повертається до України. Студент Кузнецов Т. Ф. разом із майбутньою дружиною Потаповою Тамарою Іванівною переїжджають до Харкова для продовження навчання. У 1945 році Кузнецов Т.Ф. з відзнакою закінчив Харківський інститут інженерів залізничного транспорту (ХІІТ), отримавши кваліфікацію інженера-механіка та залишається працювати асистентом на кафедрі рухомого складу ХІІТу.

Трудова діяльність Т.Ф. Кузнецова нерозривно пов'язана з транспортними вишами країни. У 1954 році Тимофій Федорович захищає кандидатську, а в 1964 році – докторську дисертацію. З 1966 року працює професором, а з 1971 року – завідувачем кафедри «Локомотиви» ХІІТу. Він створює науково-дослідну лабораторію тепловозів, яка вважалася однією з провідних у галузі локомотивного господарства країни.

У 1957 - 1958 р.р. професор Кузнецов Т.Ф. передавав досвід викладання та навчання студентів залізничним спеціальностям у Китаї.

У 1976 році на базі ТашІІТу створюється Алма-Атинський інститут інженерів залізничного транспорту (АлІІТ) і Тимофій Федорович Кузнецов призначається першим ректором новоствореного інституту. В АЛІІТі особливо виявляються його великі наукові та організаторські здібності. Він створює лабораторію надійності локомотивів, проводить роботу з організації навчального процесу та розвитку матеріально-технічної бази інституту.

У 1982 році Тимофій Федорович був направлений до нашого ДІІТу (сьогодні Український державний університет науки та технологій (УДУНТ) на посаду професора кафедри «Локомотиви», і з 1983 по 1989 рік працював завідувачем цієї кафедри, а після виходу на пенсію - професором.

Наукова діяльність Тимофія Федоровича Кузнецова нерозривно пов'язана з великою педагогічною роботою з виховання молоді та підготовкою наукових кадрів. Під його керівництвом 25 аспірантів підготували та захистили дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук, а троє науково-педагогічних прцівників - на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук.

Професор Т.Ф. Кузнецов автор та співавтор 10 книг та 130 наукових праць у галузі надійності локомотивів, дослідження робочого процесу тепловозних дизелів, удосконалення електричного обладнання та електропередач локомотивів.

Педагогічна, науково-дослідна та адміністративна діяльність Тимофія Федоровича нерозривно пов'язана із громадською роботою. Він обирався депутатом міськради Алма-Ати. За успіхи у підготовці фахівців для залізничного транспорту Міністр шляхів сполучення нагородив професора Т. Ф. Кузнецова іменним годинником, також йому присвоєне звання «Почесний залізничник».

Тимофій Федорович щиро ділився своїми знаннями з молодими колегами та студентами. Він був талановитим вченим та педагогом і залишив у вітчизняній залізничній науці яскравий слід.

Колектив кафедри «Локомотиви» УДУНТ